Čistoća u pivarama

Čišćenje rezervoara, cijevi

Ručno čišćenje

Pogotovo u manjim pivarama, cijeli proces čišćenja se obavlja ručno. Mnoge mikropivare nemaju luksuz sistema za čišćenje, što znači da kompletnu opremu treba fizički očistiti. Prilikom ručnog čišćenja važan je pravilan izbor opreme za čišćenje. Koriste se razni strugači i četke, koje moraju biti pogodne za čišćenje u prehrambenoj industriji, ali prije svega ne smiju biti pregrube kako ne bi oštetile materijal u rezervoarima. Naime, svako oštećenje materijala predstavlja opasnost od razvoja mikroorganizama koji kasnije unište slavine. Prilikom čišćenja četkama, također morate voditi računa o čišćenju četkica i opreme kako bi se spriječila unakrsna kontaminacija. Vikan oprema za čišćenje je odlično rješenje za brzo i jednostavno čišćenje, a prije svega dizajnirani su na način koji je prikladan za prehrambenu industriju.


CIP čišćenje (čišćenje na mjestu)

Veće i modernije pivare automatski čiste sve zatvorene cijevi i rezervoare (CIP cleaning (Cleaning in place)).

Ova metoda čišćenja je namjenjena isključivo za zatvorene sisteme, kao što su sistemi cijevi, koji omogućavaju protok i cirkulaciju rastvora. Korišćenjem CIP sistema podižemo standard higijene na viši nivo, jer eliminišemo ljudski faktor rizika. Sve radi automatski preko eksternih kontrola. Ova vrsta čišćenja takođe štedi do 50% na sredstvima, jer se rastvor za čišćenje može reciklirati i koristiti kao voda za ispiranje prilikom ponovnog čišćenja. Time smo bolji prema okolini i radniku, jer nemamo kontakt sa sredstvima za čišćenje.

Čišćenje vanjskih dijelova opreme i drugih površina

Čišćenje pjenom je najefikasniji i najlakši način čišćenja vanjskih površina kao što su rezervoari, zidovi i podovi. Koristimo mašine za pjenu koje stvaraju pjenu mješavinom sredstva, vode i doziranog vazduha. Poprskajte pjenu po površini, ostavite da djeluje i na kraju dobro isperite hladnom vodom i osušite. Ukoliko nemate mašinu za pjenu, površine se čiste ručno mekanim četkama i brisačima.


Čišćenje eksterijera pivare jednako je važno kao i unutrašnjosti, kako bi sprječili da mikroorganizmi koji su npr. nastali u pukotinama poda prolaze kroz vazduh u slavine i kvare proizvod.


Proces čišćenja

Čišćenje se sastoji od početnog ispiranja sistema, prvo alkalnim, a zatim kiselim rastvorom za čišćenje, dezinfekcije i srednjeg i završnog ispiranja. Ostaci masti i proteina na površini sistema lako se čiste alkalnim sredstvima za čišćenje, a vodeni i pivski kamenac kiselim sredstvima za čišćenje. Čišćenje se uvijek vrši nakon zavarivanja, a dezinfekcija prije sljedećeg zavarivanja. Prilikom čišćenja pazimo na izbor i koncentraciju sredstva za čišćenje, temperaturu čišćenja koja je obično između 65 i 80 °C i vrijeme kontakta. Nakon čišćenja vršimo kontrolu čišćenja, pri čemu pazimo na ostatke čišćenja i mikrobiološku čistoću površina. Najbolji rezultati se vide uz redovnom čišćenju sistema.


U Bent excellent-u možete dobiti sve za savršenu čistoću,održavanje opreme i pribora u pivarskoj industriji. Sa vrhunskim alkalnim i kiselim sredstvima za čišćenje CIP postupkom i dezinficijensima, visokokvalitetnim sredstvima za pjenjenje i sredstvima za čišćenje koja uspješno stvaraju pjenu za površinsko čišćenje, kao i Vikan opremom za čišćenje i održavanje površina.



Tel: +387 33 473 927
Radno vrijeme: ponedeljeka - petka8.00 – 16.00h